Hoe maak je een airfryer schoon? | Blog | TurboTronic.nl - TurboTronic
Menu
EUR
Hoe maak je een airfryer schoon?

Hoe maak je een airfryer schoon?

Door: TurboTronic Reacties: 0

Het is belangrijk om je airfryer tijdig schoon te maken. Na een lekkere maaltijd gemaakt in de heteluchtfriteuse ontkom je er niet aan. Wij raden aan om je airfryer na ieder gebruik te reinigen. Het verwijderen van olie- en vetresten is noodzakelijk om rookontwikkeling te voorkomen. Bovendien zorg je er met een regelmatige schoonmaakbeurt voor dat jouw airfryer minder geuroverlast veroorzaakt en natuurlijk langer meegaat.

De airfryer bestaat uit onderdelen die je zowel in de vaatwasmachine als met de hand kunt afwassen. Hieronder geven we je graag enkele tips en adviezen over hoe je je heteluchtfriteuse het beste kunt schoonmaken.

Tips voorafgaand aan het schoonmaken

  • Het is belangrijk bij het schoonmaken dat je de airfryer eerst laat afkoelen. Laat het apparaat na gebruik minimaal 15 tot 30 minuten afkoelen.
  • De mand en andere accessoires zijn gemaakt van duurzaam roestvrijstaal die veelal vaatwasmachinebestendig zijn. Gebruik nooit schurende schoonmaakmiddelen of -materialen op de oppervlakken. Dit kan de coating beschadigen.
  • Week aangekoekte etenswaren in warm water met zeep, zodat deze loskomen en makkelijker te verwijderen zijn.
  • Je kunt bij het schoonmaken van een hardnekkig aangekoekte airfryer gebruik maken van een vaatwastablet, groene zeep of baking soda als afwasmiddel niet voldoende is bij het weken.
  • Mocht je airfryer na het schoonmaken nog niet fris ruiken, dan adviseren wij je de heteluchtfriteuse in te wrijven met citroensap. Citroen neutraliseert namelijk de onaangename geur. Snijd een citroen doormidden en wrijf de pan en de mand in met de citroen. Voor het beste affect laat je dit een halfuur intrekken. Spoel vervolgens af met water.

Airfryer schoonmaken aan de buitenkant

De airfryers van TurboTronic kunnen van de buitenkant schoongemaakt worden met een vochtige doek. Een voordeel ten opzichten van een frituurpan is dat de airfryer van de buitenkant niet vet aanvoelt. Tevens kan de binnenkant van de heteluchtfriteuse worden schoongeveegd met een vochtige doek. Maak vervolgens de binnen- en buitenkant droog met een theedoek.

Het reinigen van de mand van de heteluchtfriteuse

Voordat je de mand gaat schoonmaken, moet deze goed zijn afgekoeld. De mand van de airfryer kun je gemakkelijk reinigen in de vaatwasmachine. Als de mand erg vettig is, kunnen wij ons voorstellen dat je dit de vaatwasser liever bespaart. Met de hand afwassen kan immers ook gewoon. Gebruik hiervoor warm water met afwasmiddel of een ontvetter.

Als er etensresten aan de mand van de airfryer kleven kun je deze 10 tot 15 minuten in heet water met wat afwasmiddel laten weken. Door te weken laten de etensresten los en kunnen ze gemakkelijker worden verwijderd. De kwaliteit van je afwasmiddel bepaalt hoe gemakkelijk het is om etensresten en vet te verwijderen. Zorg ervoor dat je een krachtig afwasmiddel gebruikt, zoals Dreft, dat olie en vet kan oplossen. Wanneer zich vetvlekken bevinden op de airfryer die er met warmwater en afwasmiddel niet zijn afgegaan, gebruik dan een vloeibaar ontvettingsmiddel. Gebruik hierbij geen harde schuursponsjes of andere gebruiksvoorwerpen dat krassen kunnen maken op de coating van de onderdelen.

Droog de mand af met een theedoek als de mand volledig schoon is. Het mandje zal er niet uitzien alsof het net nieuw uit de doos komt. Na verloop van tijd kunnen wat bruine aantasting ontstaan. Dit geldt ook voor de opvangbak.

Afbeelding over hoe je een airfryer schoonmaakt met een vaatwasser

De airfryer opvangbak schoonmaken

Het is belangrijk dat de opvangbak goed is afgekoeld voor het schoonmaken kan beginnen. Net als bij de mand kun je kiezen voor de vaatwasser, maar met de hand afwassen is natuurlijk ook een optie. Gebruik hiervoor warmwater met wat afwasmiddel of ontvetter.

Voor de hardnekkige etensresten laat je de opvangbak enige tijd weken met heet of kokend water met wat afwasmiddel voor zo’n 10 tot 15 minuten. Pak een (zachte) afwasborstel en veeg het meeste vuil los van de bodem en randen. Kiep het water uit de pan. Het meeste vet en hardnekkige viezigheden zullen inmiddels zijn losgeweekt. Vul de bak vervolgens met een beetje schoon water en wat afwasmiddel. Pak een zachte spons en reinig zowel de binnen- als buitenkant. Spoel, als al het vuil weg is, de pan om.

Let op kleine schroefjes, kieren en hoekjes. Dit zijn van die plekken waar het vuil juist gaat zitten. Het is dus belangrijk deze plekken extra goed mee te nemen. Droog de pan af met een droogdoek als hij volledig schoon is.

Je kunt gebruik maken van bakpapier of aluminiumfolie als u wilt voorkomen dat de pan erg vies wordt, tijdens het bakken.

Vergeet ook de verwarmingselementen niet

Tijdens het bakken kunnen de verwarmingselementen vies worden, dus vergeet deze niet mee te pakken tijdens het schoonmaken. Het verwarmingselement van een TurboTronic airfryer mag nooit verwijderd worden. Om er gemakkelijker bij te kunnen, zet je de airfryer gewoon ondersteboven. Bij voorkeur op een theedoek om krassen te voorkomen en alleen als alle onderdelen uit de airfryer gehaald zijn. Het schoonmaken van een verwarmingselement kan met een zachte, lichtvochtige doek met schoonmaakmiddel. Een tandenborstel kan helpen om bij de lastige hoeken tussen en achter het warmte-element te komen. Ben wel voorzichtig, want het verwarmingselement is van de airfryer het meest kwetsbare onderdeel. Maak als laatste het verwarmingselement droog met een theedoek.

Het apparaat is schoon. Zodra alle elementen echt goed droog zijn kan de heteluchtfriteuse weer in elkaar gezet worden. Zo is je airfryer weer klaar voor een nieuwe ronde gezond frituren!

Moderne airfryer met witte en zwarte kleuren

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »