Menu
EUR
Airfryer, oven of frituurpan: welk apparaat is het zuinigst?

Airfryer, oven of frituurpan: welk apparaat is het zuinigst?

Door: TurboTronic Reacties: 0

Ze zijn ongekend populair en vrijwel onmisbaar: de airfryer, oven en frituurpan. Misschien ben je in het bezit van alle drie of gebruik je er (maar) één in jouw keuken. Met de oven, airfryer en frituurpan kun je ontzettend veel gerechten bereiden. Het zijn goede alternatieven voor het gasfornuis, die we nu liever uitlaten vanwege de hoge gasprijzen. Maar welk product van de drie is het meest zuinig? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Moderne zwarte airfryer Zwarte dubbele frituurpan Retro rode oven vrijstaand

Verschillen tussen airfryer, oven en frituurpan

We kennen allemaal wel de werking van de oven en de frituurpan. In een oven kun je gemakkelijk gerechten bakken door middel van warmte. Afhankelijk van het type oven kun je gerechten klaarmaken met hete lucht of door te grillen. De dubbele frituurpan is ideaal voor het frituren van frietjes en snacks. Door het gebruik van olie of vet is dit wel de meest ongezonde bereidingsvorm.

De airfryer, ook wel heteluchtfriteuse genoemd, is een veelzijdig keukenapparaat. In een air fryer kun je op een gezonde wijze frituren, alleen dan zonder toevoeging van olie of vet. Bovendien kun je dankzij een snelle circulatie van het hete lucht ook gerechten bereiden die je normaal in de oven maakt. Te concluderen is dat de airfryer een combinatie is van de frituurpan en de oven.

Aanschafkosten

De kosten voor een airfryer, frituurpan en vrijstaande oven kunnen ver uiteen liggen. Als je moet kiezen tussen een frituurpan of airfryer op basis van prijs, dan is de keuze vaak snel gemaakt. De frituurpan is veelal een stuk voordeliger dan een airfryer. Bij TurboTronic bieden wij gelukkig wel een ruime keuze aan scherp geprijsde airfryers, die in aanschaf een stuk lager liggen dan gemiddeld. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de capaciteit, type bediening en andere opties.

Energieverbruik

Als we het energieverbruik gaan testen van de drie apparaten, dan zien we dat de airfryer het meest zuinig is. De heteluchtfriteuse en de heteluchtoven komen qua verbruik wel redelijk bij elkaar in de buurt. Al is de bereidingstijd in de airfryer meestal een stuk korter, waardoor je dus ook energie bespaart. Om energie te sparen kun je de frituurpan het beste laten staan. Die is naast een grootverbruiker van energie ook nog eens het ongezondst. Bovendien heb je bij een frituurpan nog bijkomende kosten van het frituurvet. Voor een fles van 3 liter ben je al gauw tien euro kwijt. Op termijn is dit dus geen voordelige manier van koken.

En de winnaar is...
We kunnen dus concluderen dat de air fryer wellicht in aanschaf het duurste is, maar in tegenstelling tot de oven en frituurpan op de lange termijn het meest voordelig is in gebruik. Bovendien kun je in een airfryer uiteenlopende lekkernijen bereiden, die je anders ook in de oven of frituurpan maakt. Tot slot is de bereiding in de heteluchtfriteuse ook nog eens een stuk gezonder dan traditioneel frituren.  Dat is win-win-win! Zoek je inspiratie voor lekkere airfryer gerechten? Klik hier om heerlijke airfryer recepten te ontdekken!
Voordelige airfryer kopen van TurboTronic

Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »